Wanneer het niet zo lekker loopt in het leven biedt Cessio de mogelijkheid om buiten je eigen woonomgeving een nieuwe weg in te slaan en te veranderen. Het PEL-Project biedt een kans om even weg te zijn van alles en te werken aan jezelf.
Jongeren (tussen de 16 en 23 jaar) die vastlopen krijgen door het PEL-project een unieke kans om een nieuwe start te maken in hun leven en alles weer op de rit te krijgen. Voor minimaal 5 maanden gaan ze wonen en werken bij een zorggezin in Frankrijk. Ze worden begeleid om een nieuwe positieve start te maken. Na afloop van het traject ziet het leven eruit zoals het bij ze past. Samen proberen we échte doelen te bereiken.
PEL staat voor ontdekken, ervaren en leren!
Tijdens het PEL-traject komt een jongere in aanraking met nieuwe mensen en situaties. Met individuele begeleiding oefenen we met nieuwe vaardigheden, waardoor nieuwe talenten ontdekt worden. Ook reflecteren we op wat niet goed heeft geholpen in het verleden. We bieden tijd en hulp om te oefenen hoe het anders kan. Tijdens het PEL-Project staan we stil bij de toekomst en relaties met anderen. We leren jongeren zichzelf beter te leren kennen.
Op reis met het PEL-Project: een situatieschets
Februari 2023. Een nieuwe client heeft zich klaargemaakt voor zijn vertrek naar de zorgboerderij in Frankrijk. Samen met zijn ouders en mijn collega starten we rustig. We voorzien de ouders van alle informatie en nemen daarna samen uitgebreid afscheid. De gang van zaken raakt me. De zorg over de jongere wordt volledig aan ons toevertrouwd. Nog maar even geleden waren we vreemden van elkaar.
Het portier van de auto trek ik dicht. We zijn nu écht klaar voor vertrek naar Frankrijk. De reis duurt ongeveer zes uur. Onderweg stoppen we een aantal keren om de benen te strekken en om ruimte te bieden voor toilet- of eventuele rookpauzes. Eenmaal aangekomen in Frankrijk ontmoeten wij de Nederlandstalige jongerenbegeleider. Zij draagt de zorg over de jongeren in Frankrijk en houdt contact met mij en mijn collega’s in Nederland.
We maken kennis met elkaar en stellen de jongere een aantal vragen. Op die manier kunnen we de Franse gezinshuisouder op de hoogte stellen van eventuele allergieën, medicatiegebruik of andere bijzonderheden. Wanneer alles duidelijk blijkt, laden we zijn spullen uit. Het leertraject kan nu écht beginnen.
Daarna maken we kort kennis met een jongere die al wat langer in Frankrijk verblijft. Samen met mijn collega gaan we in gesprek.
Wat leer je wat je mee terug kan nemen naar Nederland?
‘Zelfstandigheid, motivatie, emotieregulatie, maar je leert ook veel praktische dingen. Omgang met dieren en klussen bijvoorbeeld.’
Wat is je tot nu toe het meest bijgebleven?
De band die ik heb opgebouwd met het gastgezin. Het voelt echt als familie.
Hoe blijf je in contact met het thuisfront?
In principe kun je kiezen hoe je contact houdt met thuis: brieven schrijven of videobellen bijvoorbeeld. Ik heb ervoor gekozen om brieven te schrijven.
Wat zijn je plannen als je terugkomt in Nederland?
Als ik terugkom in Nederland wil ik graag begeleid zelfstandig gaan wonen. Daarnaast zou ik graag weer naar school willen en gaan werken.