Soort vacature: Gezinshuis ouder(s)

Dienstverband: Parttime/Fulltime

Ben jij een stabiele, professionele opvoeder die stevig in zijn of haar schoenen staat? Zie je het opvoeden van kinderen met complexe problemen als een uitdaging? Ben jij een opvoeder die niet loslaat, maar ‘vasthoudt’?

Dan zoeken we jou! Ter uitbreiding van het aanbod van de gezinshuizen binnen Cessio zijn wij op zoek naar gezinshuis ouders.

Inhoud Functie:

Een gezinshuisouder biedt een veilig thuis voor kinderen en jeugdigen in een gezinshuis. Hier wonen kinderen waarvan de ouders (tijdelijk) niet goed voor de kinderen kunnen zorgen. Een gezinshuisouder zorgt ervoor dat een kind zichzelf kan ontwikkelen, maar geeft ook grenzen aan. Daarnaast betrekt de gezinshuisouder ook de biologische ouders van de kinderen in dit proces, want Cessio is van mening dat geen enkel kind zou mogen opgroeien zonder zijn of haar ouders.

Een gezinshuisouder is minimaal MBO+ opgeleid. Het gezinshuis wordt vanuit Cessio begeleid door een gezinshuiswerker. De gezinshuiswerker is HBO opgeleid en in het bezit van een SKJ registratie. In complexere situaties kan in overleg ondersteuning gevraagd worden aan de gedragswetenschapper. De gezinshuizen worden jaarlijks getoetst voor het Keurmerk Gezinshuizen.

Hou jij van het werken met kinderen en krijg je er energie van om een kind te zien groeien? Solliciteer dan als gezinshuisouder!

Werken als gezinshuis ouder:

Gezinshuisouder zijn is geen gewone baan in de zorg. Je zorgt, eventueel samen met je partner, voor enkele kinderen en/of jongeren gedurende langere tijd van hun leven. Als gezinshuisouder ben je 24 uur per dag verantwoordelijk voor de opvoeding van kinderen met complexe pedagogische vraagstukken, waarbij de nadruk ligt op observeren, begeleiden en stimuleren. Je werkt aan de verbetering van het gedrag van de jeugdigen, zoals het stimuleren van sociale vaardigheden. Hierbij werk je samen met o.a. de ouders en het netwerk van het kind. Je biedt structuur en je kunt je verplaatsen in de belevingswereld van kinderen. Je volgt de ontwikkeling van de kinderen en stimuleert hen in hun ontwikkeling aan de hand van gerichte doelen, welke zijn opgesteld in het ontwikkelplan.

Wat vragen wij?

Als gezinshuisouder benader je kinderen op een positieve, evenwichtige en consequente wijze. Je bent in staat je in te leven in wat een kind voelt en meemaakt. Je stemt je professioneel handelen af op de zorgvraag van ieder kind.  Je toont daarbij respect voor de eigenheid en autonomie van ieder kind en bent in staat het ouderschap te “delen” met biologische ouders. Tenslotte werk je volgens het ontwikkelplan en reflecteer je systematisch op jouw eigen handelen waarbij je continue op zoek gaat naar mogelijkheden tot verbetering.

Verder beschik je als gezinshuisouder over:

  • een positieve kijk op het leven en denk je veelal in oplossingen;
  • doorzettingsvermogen, een goed inlevings- en acceptatievermogen en een hoge betrokkenheid;
  • creativiteit, ben je stressbestendig en kun je improviseren;
  • de eigenschap om biologische ouders nadrukkelijk te betrekken;
  • goede sociale en communicatieve vaardigheden voor het onderhouden van samenwerkingscontacten met (pleeg)ouders, familie, scholen en externe instanties;
  • reflectie op je eigen handelen en sta je open voor begeleiding en/of coaching;
  • een zorg gerelateerde Mbo (minimaal niveau 4) of Hbo opleiding;
  • kennis en ervaring in de relevante hulpverleningsmethodieken;
  • een Rijbewijs B.

Salaris:

Salariëring van deze functie geschiedt conform CAO Jeugdzorg.

Solliciteren:

Voor meer informatie over deze functie kunt u zich wenden tot Wendy Frijnts (wfrijnts@cessio.nl). Telefoon: +31612839008. Sollicitatiebrief met motivatie en CV (met foto) sturen naar info@cessio.nl t.a.v. Wendy Frijnts